Torque = Tork

Torque = Tork
tork ile ilgili görsel sonucuTork, kuvvet momenti ya da dönme momenti, bir kuvvetin nesnenin ekseninde, dayanak noktasında ya da çevresinde dönme eğilimidir. Kuvvet ister itme, isterse çekme olsun; tork bir nesnenin döndürülmesi olarak düşünülebilir. Matematiksel olarak, tork uzaklık vektörü ve devir üretilmesini sağlayan kuvvet vektörünün kaldıraç koluyla çapraz çarpımı olarak tanımlanır. Genel olarak, tork cıvata ya da volan gibi nesnelerin üzerindeki dönme kuvvetinin hesaplanmasıdır. Örneğin, bir vida ya da cıvataya bağlı İngiliz anahtarını çekmek ya da itmek, vida ya da cıvatanın gevşemesi ya da sıkıştırılmasını sağlayan tork (dönme kuvveti) üretir. Tork sembolü genellikle Yunan Alfabesindeki tau, τ dır. Moment olarak adlandırıldığında ise, M olarak ifade edilir. Torkun büyüklüğü şu üç özelliğe bağlıdır: uygulanan kuvvet, eksene bağlı kuvvet, uygulama noktasındaki kaldıraç kolunun uzunluğu ve kuvvet vektörü ile kaldıraç kolu arasındaki açının sin değeri.

Detaylı Wiki sonuçları:
Torkun büyüklüğü şu üç özelliğe bağlıdır: uygulanan kuvvet, eksene bağlı kuvvet, uygulama noktasındaki kaldıraç kolunun uzunluğu ve kuvvet vektörü ile kaldıraç kolu arasındaki açının sin değeri.
Sembolik olarak;
T: Tork vektörü ve torkun büyüklüğü
R: Yer değiştirme vektörü (kuvvetin uygulandığı yerdeki torkun ölçüldüğü noktanın vektörü)
F: Kuvvet vektörü
θ: Teta kuvvet vektörü ile kaldıraç kolu vektörü arasındaki açı



Torque, moment, or moment of force is the rotational equivalent of linear force.[1] The concept originated with the studies of Archimedes on the usage of levers. Just as a linear force is a push or a pull, a torque can be thought of as a twist to an object. The symbol for torque is typically   , the lowercase Greek letter tau.

Detaylı Wiki sonuçları:

Torque animation.gif

 is the torque vector and  is the magnitude of the torque,
r is the position vector (a vector from the origin of the coordinate system defined to the point where the force is applied)
F is the force vector,
× denotes the cross product, which is defined as magnitudes of the respective vectors times .
 is the angle between the force vector and the lever arm vector.
0 Yorum